Depremde evleri zarar gören vatandaşlar tek tıkla evlerinin ahsar derecelerini bu ekrandan sorgulayabilecekler. Bakanlık Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde yaşanan deprem nedeniyle etkilenen tüm binaların kayıtlarını yayınlamaya başladı. hasar tespit sorgulama ekranı resmen çalışmaya başladı.Depremin büyük yıkıma neden olduğu, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki deprem sonrasında Bakanlık bölgede faaliyetlerine ara vermeden sürdürüyor. Bu kapsamda vatandaşların evlerinin hasarlı olup olmadığını öğrenmeleri amacıyla sistem güncellemeleri yapılmaya başlandı. Peki vatandaş evinin hasarlı olup olmadığını nasıl öğrenecek?Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hasar tespit çalışmalarının başlatıldığı ve gelen son rakamları paylaştı. 10 ilde Milyonları etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından hasar tespit çalışmalarına hız verildi. Bakanlık bünyesinde kjurulan özel ekipler bölgede az hasarlı, orta hasarlı ve çok hasarlı yıkılan binaları tespit etti.Bakan Kurum, "(Kahramanmaraş merkezli depremler) Türkiye genelinde 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik." dedi.Kurum açıklamasında ayrıca hasar tespiti yapılan binaların hangileri ve nasıl öğrenileceğine dair bilgi paylaşımının başlatıldığını duyurdu. Kurum, "Vatandaşlarımız adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden ya da kimlik numaranız ile hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını görebilirler." ifadelerini kullandı.
HASAR TESPİTİ HAKKINDA TÜM AYRINTILAR İÇİN BAKINIZBakanlık uyarısı ise şöyle:
HASAR TESPİT SORGULAMA NEREDEN YAPILIR?
10 ilde yaşanan ve byük yıkımın yaşandığı bölgelerde yıkılan evler, az, orta ve çok hasarlı evler tek tek tespit edilerek bu ekrandan sorgusu yapılıyor. Bakanlık, başta e-Devlet üzerindne başta olmak üzere altta verdiğimiz hasartespit.csb.gov.tr internet adresinden online hasar tespit sorgulama ekranına erişebilir, evlerinin hasarlı olup olmadığını hızlıca öğrenebilirler.
- Tespitler sırasında afete maruz kalan vatandaşlarımızın bilgileri sisteme işlenmiştir.
- Bu bilgiler mahalle, sokak ve bina numaraları ile eşleştirilmiş, internet üzerinden vatandaşımızın sorgulamasına ve binalardaki hasara ilişkin fotoğraflara internet üzerinden erişmesine olanak sağlanmıştır.
- Vatandaşlarımız hasartespit.csb.gov.tradresi üzerinden adres bilgileri ile sorgulama yaparak hasar durumlarını öğrenebilirler.
- Hasar durumu, adres bilgisi, malik bilgisi ile ilgili itiraz etmek isteyen vatandaşlarımız e-devlet üzerinden Hasar tespit sorgulama ve İtiraz işlemleri kısmından yada kaymakamlıklara bizzat verecekleri dilekçelerde bina koduyla birlikte başvuruda bulunabilirler.
- Sonuçlar 30 gün boyunca belirtilen internet adresleri ve mahalle muhtarlıklarında ilan edilmeye devam edecektir. Vatandaşlarımız sonuçlar ilan edildiği tarihten itibaren 30 günlük süre içerisinde itiraz talepleri için başvuruda bulunabilirler.
HASARTESPİT NEDİR?
Hasartespitsürecindebinalaraverilenhasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılmasına ilişkin verilen değerlendirmeraporları sonrası negibiişlemleryapılıyor?
