15 Madde de Kira Geliri Beyanı Nasıl Verilir?

15 Madde de Kira Geliri Beyanı Nasıl Verilir?

Kira geliri beyan dönemi 25 Mart tarihinde sona eriyor. En çok merak edilen sorularla kira geliri beyanı nasıl verilir? Kimler kira geliri beyanı vermez, konut istisna oranı, işyeri beyan sınırı ne olmalı? Hangi yöntemi seçmelisiniz? Sorularınızın cevabı haberimizde.

15 Madde de Kira Geliri Beyanı Nasıl Verilir?
Editor: Hatice Kolçak
23 Mart 2019 - 01:10 - Güncelleme: 23 Mart 2019 - 01:11

1 Mart 2018 tarihi itibari ile konut ve işyeri kira geliri beyan dönemi başladı.Süre uzatımı olmadığı takdirde kira geliri beyanı 25 Mart tarihinde sona eriyor.Bu dönem bir önceki sene 2018 yılında elde edilen kira gelirlerinin beyanının verilmesi gerekiyor. Emlak Pencerem Genel Yayın Yönetmeni Hatice Kolçak 15 soru ve cevabı ile kira geliri beyanını yazdı.

Sorularla Kira geliri beyanı

1-Kira geliri beyanı hangi tarihlerde verilir, ödeme ne zaman yapılır?
CEVAP:Her yıl 1 Mart ile 25 Mart tarihleri arasında beyanname verilir. Beyan sonrası ödenecek vergi iki eşit taksitte olmak üzere, 31 mart , 2.taksit 31 temmuz tarihlerinde ödenir.

2- 2018 yılı konut ve işyeri kira gelirinizden düşülecek istisna oranları?
CEVAP:2019 yılında yani bu yıl, geçen yıla ait (2018) kira gelirlerinin beyanı verilecek.Buna göre konut istisna oranı 4 bin 400 lira, işyerlerinde ise beyan sınırı brüt 34 bin lira oldu. 

3-Kimler kira geliri beyanı vermeyecek?
CEVAP:
a-2018 yılında toplam konut kira gelirleri 4 bin 400 lirayı aşmayanlar kira geliri beyanı vermeyecek.

b- 2018 yılında işyeri kira geliri brüt 34 bin lirayı aşmayanlar (kiracının ödediği stopaj öncesi tutar dikkate alınır) kira geliri beyanı vermez.

c- Konutunu bedelsiz olarak çocuklarına, annesine, babasına ve kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi durumunda beyanname verilmez. (Ancak bu kimselerinin her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmişse bu konutların yalnız birisi hakkında emsal kira bedeli hesaplanmaz)

d- Yurt dışında ikamet edenler ya da yurt dışında çalışma izni olanlar, Türkiye' de kirada olan işyeri kira gelirlerini kira gelirleri ne olursa olsun Türkiye' de beyanname vermek zorunda değiller.

e- Boş kalan gayrimenkullerin korunması amacı ile bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması durumunda beyanname verilmez.

f- Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede oturması durumunda beyanname verilmez.

4-Kira geliri beyanında hangi yöntemi seçmek gerekir?
CEVAP: Beyan verirken iki yöntemden birini seçmek gerekiyor. 

 Götürü Gider Yöntemi,  Gerçek Gider Yöntemi.

Gerçek gider yöntemini seçmişseniz, kira gelirinizden indireceğiniz giderlerin belgeleri 5 yıl süre ile saklanmalıdır. Bu yöntemi seçtiğinizde
Aydınlatma, ısıtma, su, asansör, sigorta, tadilat, kredi faizleri, 5 yıl süre ile gayrimenkulu satın alma bedelinin %5'i oranında indirim,yüzde 2 amortisman bedeli, Kira ile oturulan konuta ait ödenen kira bedelleri, eğitim ve sağlık giderlerinin kira gelirinin yüzde onluk kısmını indirim konusu yapabilirsiniz.

Götürü gider yöntemini seçmişseniz, kira gelirinizden istisna oranını düştükten sonra kalan kısmının yüzde 15 oranında gider düşersiniz. Bu yöntem seçilirse iki yıl bu sistemden dönülmez.

5-Beyanname vermeyen ya da eksik beyan edenler ne olacak?
CEVAP:Gelir İdaresi kira gelirinizi beyan etmediğinizi yada eksik beyan ettiğinizi tespit ederse kira geliri istisna tutarından (4.400 lira ) yararlanamazsınız. İki kat birinci derece usulsüzlük cezası uygulanarak takdir komisyonuna gönderilir. Takdir komisyonu emsal kira değerini belirleyerek ona göre size gelir vergisi hesaplar ve bunun üzerinden vergi ziyaı cezası keser.
 
6-Kira gelirini beyan etmeyi unutanlar ne yapmalı? 
CEVAP:Maliye sizi bulmadan kendiniz VUK pişmanlık hükümlerine göre bir dilekçe ile vergi dairesine müracaat etmeniz halinde istisna oranlarından faydalanabiliyorsunuz. Sadece Pişmanlık zammı adı altında gecikme zammı ödersiniz.

7-Kira bedelinin hiç olmaması yada düşük olması durumunda kira beyanı bildirimi nasıl olmalı?
CEVAP: Gayrimenkul’un kira bedeli alınmadan başkasının istifadesine bırakılması yada düşük bir kira alınması durumunda “emsal kira” bedeli uygulaması ile bildirim yapılır. Emsal kira bedeli, özel mahkemelerce belirlenen bir değer yoksa, gayrimenkul’un emlak vergi değerinin yüzde 5’ i dir.
 
8- Konut kira geliri ile işyeri kira geliri olanlar istisna oranlarından faydalanabilirlermi?
CEVAP:Hem konut hem işyeri kira geliri olanlar sadece konut kira gelirindeki istisna oranından faydalanabilirler..

9-Eşlerin ortak oldukları evi kiraya vermesi durumunda kira  beyanı nasıl verilir?
CEVAP:Eşler ayrı ayrı paylarına düşen kira gelirine göre, kira geliri beyanı verirler ve ayrı ayrı kira istisna oranını düşebilirler. Bir konutun birden fazla hissedarı olması durumunda her bir hissedar istisna oranından faydalanarak kira gelirini beyan etmek zorundadır. 

10-Evimde kardeşim oturuyor kendisinden kira almıyorum bu durumda kira beyanı vermek zorundamıyım?
CEVAP-:Konutunu bedelsiz olarak çocuklarına, annesine, babasına ve kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi durumunda beyanname verilmez. (Ancak bu kimselerinin her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmişse bu konutların yalnız birisi hakkında emsal kira bedeli hesaplanmaz)

11-Kiracımdan kira alamıyorum. Alamadığım kira için yine de kira geliri beyanı verecekmiyim?
CEVAP:Kira gelirinde kiranın elde edilmesi tahsil esasına bağlanmıştır. Tahsil esasına göre kiranın nakten yada ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekir. Bu durumda almadığınız kiranın beyanı olmaz. Tahsil ettiğiniz zaman vereceksiniz. Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayni alınmış kiralar emsal kira bedeline göre paraya çevrilir.

12-Birden fazla konutu olanlar her konut için istisna oranını düşebilecek mi?
CEVAP:Birden fazla konutu olanlar sadece bir kere istisna oranından faydalanabilirler.

13-İşyeri kira geliri elde edenler vergi ödemiyormu?
CEVAP:Gerçek kişiler tarafından işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkullerden sağlanan kira gelirleri üzerinden, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94'üncü maddesine göre yüzde 20 oranında tevkifat yapılmaktadır. Kiracının ödediği bu tevkifat, gayrimenkul sahibi adına ödenen peşin vergi olduğundan gayrimenkul sahibi beyanname verdiğinde, beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden bu tutar mahsup edilir. Böylece konuta göre çok daha az vergi çıkar bazen de çıkmaz.

14-Evimi kiraya verdim kredi ile yeni bir ev aldım. Aldığım evde oturuyorum. Bu ev için ödediğim kredi faizini kira geliri elde ettiğim diğer evin gelirinden düşebilirmiyim?
CEVAP:Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5 tutarı kadar indirim uygulanır.Ancak bu indirim ilgili gayrimenkulden elde edilen gelirden düşülebilir.Düşülemeyen fazlası kullanılmaz. Ayrıca, kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlarla ilgili faizlerin tamamı da ilgili gayrimenkul için indirim konusu yapılabilir. Bu sebeple kredi faizinizi düşemezsiniz.

15- Yurtdışında yaşayan Türkler kira geliri beyanı vermek zorundalar mı?
CEVAP:Yurt dışında 6 aydan fazla ikamet edenler ya da yurt dışında çalışma izni olanlar, Türkiye' de kirada olan işyeri kira gelirlerini kira gelirleri ne olursa olsun Türkiye' de beyanname vermek zorunda değiller. Konut kira geliri için istisna haddinin üzerinde kalan rakam için beyanname vermek zorundalar.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum