Anasayfa
  • Emlak Haberleri
  • Konut Projeleri
  • Konut Kredisi
  • TOKİ
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Emlak Rehberi Kimdir Nedir KİPTAŞ Konut Haberleri Yapı Sektörü Kentsel Dönüşüm Deprem AVM
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2021 Ocak ayı Dış Ticaret Verileri (İthalat-İhracat Birim Değerleri)
Ekonomi
19 Mart 2021 - 10:04

2021 Ocak ayı Dış Ticaret Verileri (İthalat-İhracat Birim Değerleri)

Ekonomi
19 Mart 2021 - 10:04
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
2021 Ocak ayı Dış Ticaret Verileri (İthalat-İhracat Birim Değerleri)

TÜİK, 2021 yılı Ocak ayına dair Dış Ticaret Endeksi rakamlarını açıkladı. Buna göre ithalat birim değeri ve ihracat birim değerleri hangi oranda arttı belli oldu.

TÜİK, Türkiye için önemli ekonomik verilerini açıklamaya devam ediyor. Bu kapsamda 2021 Ocak ayına ilişkin Dış Ticaret endekslerine ilişkin ithalat ve ihracat birim değerlerini açıkladı.

Emlak Pencerem - Ekonomi Haberleri  - 18 Mart 2021 - İstanbul


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Dış Ticaret Endeksleri, Ocak 2021 verilerini paylaştı. Buna göre Ocak ayında ihracat ve ithalat birim değerleri ne kadar arttı belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle üretilen dış ticaret istatistikleri; ödemeler dengesi ve ulusal hesaplar gibi ekonomik istatistikler ile uyumlu hale getirilmesi amacıyla 2020 yılı Ocak ayı haber bülteni ile birlikte genel ticaret sistemine göre yayınlanmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın sonucu olarak dış ticaret istatistikleri kullanılarak hesaplanan "dış ticaret endekslerinde" revizyon ihtiyacı ortaya çıkmış ve endeks hesaplamalarında kapsam değişikliği ve temel yıl güncellemesi yapılmıştır.
 
Bu haber bülteni ile birlikte, endekslerin hesaplanmasında genel ticaret sistemine göre dış ticaret istatistikleri kullanılmaya başlanmış ve temel yılı 2015=100 olarak güncellenmiştir. Temel yıl değişikliğine ilişkin açıklama haber bülteni ekinde yer almaktadır.
 
İhracat birim değer endeksi %3,8 arttı
 
İhracat birim değer endeksi Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,8 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %3,9, ham maddelerde (yakıt hariç) %9,8 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %4,4 artarken, yakıtlarda %16,4 azaldı.
 
İhracat miktar endeksi %1,4 azaldı
 
İhracat miktar endeksi Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %5,2, yakıtlarda %12,6 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %3,3 azalırken, ham maddelerde (yakıt hariç) %2,0 arttı.

İthalat birim değer endeksi %3,9 arttı
 
İthalat birim değer endeksi Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,9 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %10,4, ham maddelerde (yakıt hariç) %21,5 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %7,7 artarken, yakıtlarda %22,6 azaldı.

İthalat miktar endeksi %9,4 azaldı
 
İthalat miktar endeksi Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %9,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %25,2, yakıtlarda %17,1 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %1,8 azalırken, ham maddelerde (yakıt hariç) %5,1 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksi %1,8 arttı
 
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2020 Aralık ayında 136,7 olan ihracat miktar endeksi %1,8 artarak, 2021 Ocak ayında 139,2 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2020 Ocak ayında 115,5 olan ihracat miktar endeksi %6,7 artarak, 2021 Ocak ayında 123,2 oldu.
 
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat miktar endeksi %1,6 azaldı
 
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2020 Aralık ayında 113,7 olan ithalat miktar endeksi %1,6 azalarak, 2021 Ocak ayında 111,8 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2020 Ocak ayında 105,0 olan ithalat miktar endeksi %3,1 azalarak, 2021 Ocak ayında 101,7 oldu.

Dış ticaret haddi 2021 yılı Ocak ayında 97,5 olarak gerçekleşti
 
İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2020 yılı Ocak ayında 97,5 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi,  2021 yılı Ocak ayında aynı kaldı.
# ithalat birim değeri# ihracat birim değeri# 2021 dış ticaret verileri
EDİTÖR
Hakan.A
Hakan.A
EmlakPencerem.com kurucu ortağı, ekonomi, gayrimenkul ve kripto varlıklar ile Blockchain teknolojileri konusunda deneyim sahibi. 2008 yılından bu...
İlginizi Çekebilir
Merakla bekleniyordu! DMR Unlu Mamüller (#DMRGD) halka arz sonuçları belli oldu
Merakla bekleniyordu! DMR Unlu Mamüller (#DMRGD) halka arz sonuçları belli oldu
CVK Maden'den  41.853 Milyonluk yeni yurt dışı işi açıklaması
CVK Maden'den 41.853 Milyonluk yeni yurt dışı işi açıklaması
Yenimahalle Avrupa Konutları güncel fiyat listesi! Avrupa Konutları Yenimahalle 2+1, 3+1, 4+1 fiyatı ne kadar?
Yenimahalle Avrupa Konutları güncel fiyat listesi! Avrupa Konutları Yenimahalle 2+1, 3+1, 4+1 fiyatı ne kadar?
ASELSAN, MİLGEM projesinde 205 Milyon Euro büyüklüğünde yeni bir iş daha açıkladı
ASELSAN, MİLGEM projesinde 205 Milyon Euro büyüklüğünde yeni bir iş daha açıkladı
Son Haberler
Togg sedan modeli geliyor
Togg sedan modeli geliyor
Merakla bekleniyordu! DMR Unlu Mamüller (#DMRGD) halka arz sonuçları belli oldu
Merakla bekleniyordu! DMR Unlu Mamüller (#DMRGD) halka arz sonuçları...
CVK Maden'den  41.853 Milyonluk yeni yurt dışı işi açıklaması
CVK Maden'den 41.853 Milyonluk yeni yurt dışı işi açıklaması
İSKİ: İstanbul’un içme suyu şebekesine herhangi bir suyun karışması mümkün değildir
İSKİ: İstanbul’un içme suyu şebekesine herhangi bir suyun karışması...
O gayrimenkul şirketi yüzde 200 bedelli için SPK'ya başvurdu
O gayrimenkul şirketi yüzde 200 bedelli için SPK'ya başvurdu
İstanbul Finans Merkezi yasası hazır! İFM firmaları 10 yıl vergiden muaf tutulacak
İstanbul Finans Merkezi yasası hazır! İFM firmaları 10 yıl vergiden muaf tutulacak

Ana Sayfa
Emlak Haberleri
Konut Projeleri
Konut Kredisi
TOKİ
Ekonomi
Haberler
Emlak Rehberi
Kimdir Nedir
KİPTAŞ
Konut Haberleri
Yapı Sektörü
Kentsel Dönüşüm
Deprem
AVM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
  • Deprem
  • Ekonomi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Magazin
  • Emlak Rehberi
  • Haberler
  • Kentsel Dönüşüm
  • Kimdir Nedir
  • KİPTAŞ
  • Konut Kredisi
  • Konut Projeleri
  • TOKİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizdeki yazı , fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Copyright © EP Medya 2008 Tüm hakları saklıdır. İstanbul / Türkiye

Yazılım: Tumeva Bilişim