Haberler
02 Kasım 2016 - 11:45
Güncelleme: 20 Mayıs 2017 - 08:01
Kelebekler Vadisi Konya'da doyumsuz görsel şölen
Haberler
02 Kasım 2016 - 11:45
Güncelleme: 20 Mayıs 2017 - 08:01
Konya Selçuklu'da hayata geçirilen Avrupa'nın en büyük kelebek uçuş alanı Tropikal Kelebek Bahçesi gezilmesi görülmesi gereken önemli müzelerden biri olurken ziyaretçi akınına uğruyor. Kelebek Bahçesi Konya Kelebekler Vadisi nerede, nasıl gidilir?
Selçuklu İmparatoruğu'nun başkenti Konya'da Mevlana ziyareti sonrasında gezilecek muhteşem bir görsel şölen yaşatacak "Kelebekler Vadisi" ziyaretçi akınına uğruyor.
Emlak Pencerem / Emlak haberleri merkezi - 2 Kasım 2016 - İstanbul
Konya'ya Mevlana ziyareti için gidenler tasavvufun derinliklerinde bu anlayışı ve verdiği huzuru şehrin en önemli mekanlarından biri olan ve büyük rağbet gören "Tropik Kelebek Bahçesi ve Böcek Müzesi" ile pekiştiriyor. Doğaya uygun bir şekilde kelebek formunda Konya Tropikal Kelebek Bahçesi ziyaretçilerine özelliklede çocuklara doğa ve hayvan sevgisini aşılamak amacıyla kurgulandı.
Avrupa'nın en büyüğü!
Türkiye'nin ilk ve tek Kelebek Bahçesi olma özelliğini taşıyan dev müzede 7'den 70'e herkes tarafından sevilen kelebekler ve bazı böcek türlerinin hikayeleri özel eğitimli kılavuzlar tarafından anlatılıyor. Bir kelebeğin hayatını koza halinden, rengarenk yaşamlarına kadar öğretici bilgiler bu müzede ziyaretçiler doyumsuz bir merakla dinleyebiliyor. Velilere ve çocuklarına günlük yaşantılarında karşılaşamayacağı hayvanları ve bitkileri görmelerini sağlayarak yaşantılarında farklı bir anı bırakacak önemli bir eğitim ve öğrenim noktası olarak okulların tercihi olmuş durumda. Avrupa'nın en büyük kelebek uçuş alanı olarak tasarlanan dev müze, Konya'da bir çok okul bu projenin tam ortasında derslerini yapabilecekleri bir Fen labaratuvarı gibi tasarlanmış.
Dev bir cam küre şeklinde inşaa edilen projede yetişkinlerin özellikle de çocukların doğayı ve bazı canlı türlerini tanımasını sağlamak, doğaya karşı olumlu duyguları teşvik etmek ve bu canlılara karşı oluşmuş önyargıları ortadan kaldırmak. Doğa da var olan canlılar arasında bir bağ oluşturulması amaçlanmış
Konya iline bağlı Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen dev tabiat ortamı "Tropik Kelebek Bahçesi ve Böcek Müzesi"nin inşaatında toplamda 630 ton çelik ve farklı ölçüde 1.500 adet camın olduğu cam giydirme cephe kaplama sistemi kullanılarak dev bir ortam yapılmış. Ayrıca kelebeklerin yönlerini bulmalarını sağlayan UV ışınlarının maximum oranda geçişini sağlayan özel PVB malzemeleri kullanılmış.
Bina, Türkiye’nin LEED Sertifikalı ilk müzesi olma özelliği göstermektedir. Yapıda enerji verimli ekipmanlar, güneş kırıcılar, verimli camlar kullanmış ve yüksek enerji tasarruflu olarak tasarlanmıştır. Bina %47 su ve %12 enerji verimlidir. İç çevre kalitesi en üst düzeydedir.
Çok hassas canlı türlerini yaşatabilecek yükseklikte bir iç çevre kalitesine sahiptir ve VOC içermeyen boya, kaplama ve yalıtım malzemelerine sahiptir. Binada kelebeklerin doğal ortamını oluşturmak için muazzam bir sistem çalışmaktadır. Bu sistem sayesinde tropikal bahçe kısmı sürekli %80 nem ve 26(+2 )derece sıcaklıkta tutulabiliyor.
Tropikal Bahçe Tesisi kapsamında 1597 m²’lik bir alanda kelebeklerin doğal yaşam ortamlarında gözlemlenebileceği, yapay kayalar ve göletlerle şekillendirilmiş, özel bitkilerle peyzajı oluşturulmuş, farklı kotlarda ilerleyen yaya sirkülasyon yolu, tropikal kelebek bahçesi ve koza oluşumlarının da görülebileceği bölümler; tropikal bitki yetiştirilecek olan 396 m²’lik üretme serası; değişik böcek türleri ile ilgili görsel objelerin olduğu 376 m²’lik böcek müzesi; yaşam döngüleri ile ilgili projeksiyonlu sunumların olacağı 90 m²’lik sinema salonu; 209 m²’lik çok amaçlı salon; 164 m²’lik kafeterya ve dinlenme alanalarıyla gerek öğrenciler gerekse velilere unutulmaz öğretici dakikaların kritiklerinin yapıldığı alanlar yer alıyor.
Ziyaretçiler, özel istekler olmadığı sürece 20 li gruplar halinde ortalama 1 saat süren ve tropikal bahçenin tamamının deneyimleyebilecekleri bir tura dahil edilirler.
Bahçe kısmında yaşanacak deneyimler;
• Müze kısmında kelebeklerin yumurtalarından ergin bir kelebek haline gelene kadar ki beş aşamalı larval evresini görülebilme imkanı vardır.
• Kelebeklerin davranış kısmında, kelebeklerin doğa da sergiledikleri 11 davranışı görülebilmektedir. Bunlar kur, meyve beslenmesi, güneşlenme, korunma, aktif yalancı göz, pasif yalancı göz, çamur banyosu, çiftleşme, nektar beslenmesi, yumurtlama, kamuflaj davranışlarıdır.
• Böcek sinemasında gösterilen kısa filmlerle böcekler dünyasına kısa yolculuklar yapılmaktadır.
• Kelebek sınıflandırmasında 6 kelebek ailesine ait dünya kelebeklerinin muhteşem renkleri incelenebilir.
• Böcek müzesi kısmında ise hymenoptera, mantodea, coloptera, odanata ve phazmita böcek takımlarına ait yumurtaların 50 bin kat büyütülmüş halleri ve bu yumurtaların içerisindeki böceklerin aslında hayatımızda nasıl yer aldığı görülebilmektedir. Ayrıca en büyük gergedan böceği ,kraliçe arıları, ülkemizde görme fırsatı olmayan yaprak böceklerini, sopa böcekleri sergilenmektedir. Belki de böceklerle ilgili doğru ve yanlış kavramı tekrar sorgulanabilir.
• Turun en son kısmında ise hediyelik eşya bölümü yer almaktadır. Bahçede yaşanan muhteşem deneyimden sonra ziyaretçilerimiz evlerine deneyimleri ile ilgili hatıralarla dönmek istemektedirler. Burada kelebekler ve böceklerle ilgili çeşitli hediyelik eşyalar bulacaksınız.
Konya Kelebekler Vadisi nerede, nasıl gidilir?
Adres ve iletişim bilgileri;
Parsana Mh. İsmail Kaya Cd. No:244 Selçuklu / KONYA
0.332 211 11 20
[email protected] Kelebekler Vadisi hakkında ayrıntılı bilgiyi ve çok daha fazla görseli buradan www.konyakelebeklervadisi.com resmi internet sitesinden inceleyebilirsiniz.


0.332 211 11 20
[email protected] Kelebekler Vadisi hakkında ayrıntılı bilgiyi ve çok daha fazla görseli buradan www.konyakelebeklervadisi.com resmi internet sitesinden inceleyebilirsiniz.
EDİTÖR

EmlakPencerem.com kurucu ortağı, ekonomi, gayrimenkul ve kripto varlıklar ile Blockchain teknolojileri konusunda deneyim sahibi. 2008 yılından bu...
İlginizi Çekebilir