Ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren kira artış oranlarına ilişkin sınırlama hakkında konuşan Bakan Bozdağ, "1 Temmuz 20223 yılına kadar belirlenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçemeyecek" dedi. Peki uzman isimler kira artış sınırlaması hakkında ne dedi?
Fahiş kira artışları ile mücadele kapsamında harekete geçen Hükümet kanadında ilk çalışmanın adımları yasal olarak atıldı. Meclis gündemine gelen kira artışı yasa tasarısı kapsamında sabit oranlı kira artışı kabul edildi. Buna göre Temmuz 20223'e kadar kira artışları sabit olarak yüzde 25 oranında yapılabilecek. Bu duruma uymayanlar ise cezalandırılacak. İşte kira artışlarında yapılacak son dakika değişikliklerin ayrıntıları.
KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ
Söz konusu kira artış oranını kapsayan yeni düzenleme Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi içerisinde, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek resmi olarak yasalaşmış oldu.
KİRALARA YÜZDE 25 SABİT ORANDA ZAM YAPILABİLECEK!
Türkiye genelinde milyonlarca ev sahibi ile kiracıyı yakından ilgilendiren kira artış oranı hakkında açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yeni yasal süreç ile alakalı kritik bilgileri paylaştı. Bakan Bozdağ, Borçlar kanununa geçici hüküm ekleneceğini açıkladı, yapılacak düzenleme ile 1 Temmuz 20223 yılına kadar belirlenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçemeyeceğini vurguladı.
İŞTE KİRA DÜZENLEMESİNİN AYRINTILARI
Milyonlarca ev sahibi ile kiracının merakla takip ettiği ve beklediği kira düzenlemesinin tüm detayları belli oldu. 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla geçerli olacak.
Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması halinde değişim oranı geçerli olacak. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersiz sayılacak. Bu hüküm, "taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedelinin, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hakim tarafından kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenmesine" yönelik düzenleme uyarınca hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanacak.
UZMAN İSİMLERDEN AÇIKLAMALAR ART ARDA GELDİ
Yapılan değişiklik ile 12 ay geçerli olacak geçici düzenlemede kira artış oranlarının yüzde 25'e sabitlenmesi açıklamasından sonra sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulunan uzman isimler düzenleme hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Ekonomist Hatice Kolçak, "Son dönemde konutla ilgili gelen hamleler devam ederse konut yatırımcıları bir süre geri çekilebilir. Ancak konutta ki sorunları arzı artırmadan çözemeyiz..
Kira’da %25 artışı çok konuşacağız. Mal sahiplerinden arka kapı hareketleri gelebilir. Evini ilk kiraya verenler daha fazla isteyebilir. Mevcut kiracılar biraz nefes alabilir kısa vadede konutta rahatlama olabilir ama olacakların önüne geçilemez.Kirada %25 artış düzenlemesi henüz yasalaşmadı. Yani son dakika ayrıntılar değişebilir. Burayı atlamayalım." dedi.
Kira’da %25 artışı çok konuşacağız. Mal sahiplerinden arka kapı hareketleri gelebilir. Evini ilk kiraya verenler daha fazla isteyebilir. Mevcut kiracılar biraz nefes alabilir kısa vadede konutta rahatlama olabilir ama olacakların önüne geçilemez.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı, İktisat Doktoru Ahmet Büyükduman ise, "ESKİ KİRACIYA KIYAK, YENİ KİRACIYA DAYAK. Kira artışına %25 sınırıyla Kiralama havuzuna yeni ev girişi azalacağı gibi, havuzdan çıkışlar da artacağından yeni ev kiralamalarında şartlar daha da ağırlaşacak" ifadeleriyle kararı değerlendirdi.
ESKİ KİRACIYA KIYAK, YENİ KİRACIYA DAYAK.
Kira artışına %25 sınırıyla Kiralama havuzuna yeni ev girişi azalacağı gibi, havuzdan çıkışlar da artacağından yeni ev kiralamalarında şartlar daha da ağırlaşacak‼️ https://t.co/mtFV9i2DVspic.twitter.com/V0vXPMog1c
— AHMET BÜYÜKDUMAN (@AhmetBuyukduman) June 8, 2022