• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Emlak Haberleri
  • Konut Projeleri
  • Konut Kredisi
  • TOKİ
  • Ekonomi
  • Emlak Rehberi Kimdir Nedir KİPTAŞ Konut Haberleri Yapı Sektörü Kentsel Dönüşüm Deprem AVM
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Emlak Haberleri
  3.  Türkiye İMSAD Kasım 2017 Sektör Raporu
Emlak Haberleri
30 Kasım 2017 - 10:11
Güncelleme: 30 Kasım 2017 - 10:11

 Türkiye İMSAD Kasım 2017 Sektör Raporu

 Türkiye İMSAD Kasım 2017 Sektör Raporu verileri ile inşaat ve gayrimenkul sektöründe yaşananlar ve diğer gelişmelere dair en son veriler açıklandı.

Emlak Haberleri
30 Kasım 2017 - 10:11
Güncelleme: 30 Kasım 2017 - 10:11
Yorumlar
5 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
 Türkiye İMSAD Kasım 2017 Sektör Raporu
Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı.

Emlak Pencerem / Emlak Haberleri merkezi - 30 Kasım 2017 - İstanbul

 Türkiye İMSAD Kasım 2017 Sektör Raporu’nda; inşaat sektöründe, talep tarafında canlılığın devam ettiği vurgulandı. Buna karşın finansman sorunlarının faaliyetleri kısıtlayan önemli bir engel haline geldiğine de dikkat çekildi. 

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD)’nin, sektörün en önemli çatı kuruluşu olarak hazırladığı ‘Kasım 2017 Sektör Raporu’nda; inşaat işlerinde talep seviyesinin bu yılın en yüksek seviyelerinde gerçekleşmeye devam ettiği, bunun da inşaat malzemeleri sanayisi için olumlu bir gelişme olduğu ifade edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun inşaat sektörü güven endeksi verilerinin bu önemli gelişmeleri yansıttığı belirtilen raporda, olumlu talep koşullarına karşın finansman sorunlarının, faaliyetleri kısıtlayan en önemli engel haline geldiği ve 2017’nin başında yaşanan sıkıntılı dönemlerdeki seviyelere ulaştığı belirtildi. 

Finansman sorunları inşaat malzemesi sanayisi için risk haline geldi

Yaz aylarında görece hafifleyen finansman sorunlarının son üç ayda arttığına dikkat çekilen raporda, şu tespitlere yer verildi: İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan finansman sorunları birkaç nedenden kaynaklanıyor. Öncelikle yılın ilk yarısında hızla genişleyen banka kredisi olanakları son aylarda önemli ölçüde sıkılaştı. Bu gelişmeden inşaat sektörü de olumsuz etkilendi. Bir diğer neden faiz oranlarında ve döviz kurlarında görülen artışların yarattığı maliyet baskısı iken üçüncü neden üretici firmaların uyguladıkları kampanyaların yarattığı nakit sıkışıklığı oldu. Konut üretimi tarafında yüzde 5 peşinatlı, peşinatsız ve hatta 2019’a kadar ötelenen ödeme kampanyalı satışlar yoğun bir rekabet yaratırken nakit akışlarını da bozdu. Ayrıca yoğun kampanyalar nedeniyle konut fiyat artışları çok sınırlı kaldı. İnşaat sektöründeki finansman sorunları, tüm iş ortaklarını etkileyebileceği gibi inşaat malzemesi sanayisi için de yakından izlenmesi gereken bir risk haline geldi. 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi Eylül’de sıçrama gösterdi: Yüzde 13,8 

2017 yılı Eylül ayında inşaat malzemesi ortalama sanayi üretimi 2016 yılı Eylül ayına göre yüzde 13,8 arttı. Böylece Eylül ayında yılın en yüksek ikinci aylık üretim artışı gerçekleşti. Eylül ayı üretim artışı, iç ve dış talebin de istikrarlı şekilde arttığını gösterdi. Üretim artışında mevsimsellik ve baz etkisinden çok sektörün kendi iç dinamikleri belirleyici oldu. Eylül ayındaki üretim artışı ile birlikte Ocak-Eylül dönemi üretimi de geçen yılın yüzde 4,8 üzerinde gerçekleşti.

2017 yılı Eylül ayında inşaat malzemeleri alt sektörlerindeki sanayi üretiminde artış eğilimi ağırlık kazandı. 26 alt sektörden 22’sinde üretim geçen yıla göre artarken, 4 alt sektörde üretim geçen yıla göre geriledi. Ocak-Eylül döneminde ise 21 alt sektörde üretim geçen yılın üzerinde gerçekleşti.

İnşaat malzemeleri sanayisinde ağırlıklı yeri olan sektörlerden düz cam, soğutma ve ısıtma donanımları, merkezi ısıtma radyatörleri, kilit ve menteşeler, seramik sıhhi ürünleri, inşaat amaçlı beton ürünleri ile kablo üretimleri, yılın ilk dokuz ayında önemli ölçüde arttı. Buna karşın mermerler, hazır beton ile seramik karolarda üretim artışı çok zayıf kaldı. İlk dokuz ayda üretimi gerileme gösteren 5 alt sektör içinde ise diğer camlar ile metalden kapı ve pencere gibi önemli alt sektörler yer almaya devam ediyor.

Konut yapı ruhsatlarında da sıçrama yaşandı

2017 yılının ilk çeyreğindeki gerilemenin ardından, ikinci ve üçüncü çeyrek dönemlerde alınan konut yapı ruhsatları sayısında sıçrama yaşandı. İlk 9 ayda alınan yapı ruhsatı sayısı 1,1 milyon daireyi geçti. Tamamlanarak yapı izni alınan daire sayısı ise bu sayının neredeyse yarısında kaldı.

1 Ekim tarihinde değişen İmar Yasası nedeniyle önceki koşulları içeren ruhsatların alınması için gösterilen talep, sıçramanın ana nedeni oldu. Bu çerçevede alınan yapı ruhsatı ile yapı izni, daire sayısı arasındaki fark stokların şişmesi riskini taşıyor.

Konut yapı ruhsatlarının 60 yıllık hikayesi

“Türkiye’de konut sektörü günümüzde inşaat sektörünün en önemli unsurunu oluştururken inşaat malzemeleri sanayinin de en önemli pazarı olmayı sürdürmektedir” ifadelerinin kullanıldığı raporda; ‘Konut Sektörü Nasıl Büyüdü?’ başlığı altında, konut yapı ruhsatlarının 60 yıllık hikayesine yer verildi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 1954 yılından itibaren tuttuğu, alınan Konut Yapı Ruhsatları ile ilgili bilgiler, raporda şöyle aktarıldı:

Kentleşmenin ve kente göçün başladığı 1955-1964 döneminde alınan konut yapı ruhsatı sayısı 555 bin 837 adet oldu. Modern konutların ilk üretilmeye başlandığı 1965-1974 döneminde ise alınan yapı ruhsatları sayısı 1 milyon 340 bin 447 daire olarak kayıtlara geçti. 1975-1984 döneminin ilk yarısı ekonomide sıkıntılı bir döneme, ikinci yarısı ise yeni bir modele geçişe sahne oldu. Bu dönemde 1 milyon 978 bin 324 daire için yapı ruhsatı alındı. 1985 yılından itibaren alınan konut yapı ruhsatlarında önemli bir artış başladı. Kentleşme hızlandı, yüksek nüfus artışı ve yüksek göç, konut ihtiyacını tetikledi. Alınan konut yapı ruhsatlarında yıllık 500 bin daire seviyesi ilk kez 1993 yılında geçildi. Derin bir ekonomik kriz yaşanan 1994 yılında da 500 bin üzerinde yapı ruhsatı alındı. 1999, ağır depremlerin yaşandığı ve kentsel dönüşümün ilk defa telaffuz edildiği yıl oldu. Buna rağmen 1999-2003 arasında alınan konut yapı ruhsatları sayısı çok düşük kaldı. 2005 yılından itibaren ise kuvvetli bir büyüme sürecine girildi.

EDİTÖR
Hakan.A
Hakan.A
EmlakPencerem.com kurucu ortağı, ekonomi, gayrimenkul ve kripto varlıklar ile Blockchain teknolojileri konusunda deneyim sahibi. 2008 yılından bu...
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Millstone Akçakoca Kalekoyu projesi satışa çıkıyor
Millstone Akçakoca Kalekoyu projesi satışa çıkıyor
Özelleştirme İdaresi Ankara ve İstanbul'da 3 gayrimenkul satışına onay verdi
Özelleştirme İdaresi Ankara ve İstanbul'da 3 gayrimenkul satışına onay verdi
Emlak Konut GYO Üsküdar Bulgurlu projesi için 601 Milyon TL tutarında sözleşme imzaladı
Emlak Konut GYO Üsküdar Bulgurlu projesi için 601 Milyon TL tutarında sözleşme imzaladı
Bakan Kurum müjdeyi verdi,
Bakan Kurum müjdeyi verdi, "İlk Evim Arsa kura çekimi 1 Şubat sabahı başlıyor" İşte il il arsa kura çekiliş tarihleri
Son Haberler
Son depremler: Osmaniye Düziçi'nde 4.6 büyüklüğünde deprem oldu!
Son depremler: Osmaniye Düziçi'nde 4.6 büyüklüğünde deprem oldu!
Yıllık enflasyon 2023 Ocak ayında yüzde 57,68 oldu!
Yıllık enflasyon 2023 Ocak ayında yüzde 57,68 oldu!
KAP Haberleri 3/2/2023
KAP Haberleri 3/2/2023
Koza Altın İşletmeleri bedelsiz sermaye artırımına SPK'dan onay
Koza Altın İşletmeleri bedelsiz sermaye artırımına SPK'dan onay
BIST100
BIST100 "yukarı adım kuralı" bu sabah başlıyor! Borsa'da açığa...
Ege Perla projesine iki ödül
Ege Perla projesine iki ödül

Ana Sayfa
Emlak Haberleri
Konut Projeleri
Konut Kredisi
TOKİ
Ekonomi
Emlak Rehberi
Kimdir Nedir
KİPTAŞ
Konut Haberleri
Yapı Sektörü
Kentsel Dönüşüm
Deprem
AVM
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
  • Deprem
  • Ekonomi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Magazin
  • Emlak Rehberi
  • Güncel
  • Kentsel Dönüşüm
  • Kimdir Nedir
  • Konut Kredisi
  • Konut Projeleri
  • TOKİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizdeki yazı , fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Copyright © EP Medya Yayıncılık 2008 Tüm hakları saklıdır. İstanbul / Türkiye

Yazılım: Tumeva Bilişim