Ülkelerin resesyon korkusu nedeniyle pek çok gerçeği gizlediğini, ekonomide yaşanan gelişmeleri pas pas altında tutmaya çalıştıkları hemen her ekonomist tarafından bilinen gerçekler. Peki resesyon ne anlama geliyor? Nedir bu resesyon? Resesyon nasıl oluşur, hangi durumlar resesyonu oluşturur? İşte Resesyon ile alakalı gerçekler.
Amerika gibi devasa ekonomiye sahip bazı ülkelerde ise Pandemi ile başlayan süreç, aşırı para basılması, Rusya ve Ukrayna savaşı ve tedarik zincirlerinde yaşanan bozulmalar nedeniyle yükselen enflasyonlar kara kara düşündürüyor. Hemen her gün sıkça bahsedilen Resesyon ise kaçınılmaz gerçek olarak ülkelerin ekonomilerini aşırı tehdit eder hale gelmiş durumda.
Aylardır yaşanan süreçler sonrasında ABD'de görmezden gelinen ekonomik durgunluk, Resesyon olarak adlandırılan ve piyasaları kilitleyecek, etkisini küresel olarak tüm ülkelerde iliklere kadar hissedilecek bir durum. Son günlerde ise merakla resesyon nedir, ne anlama gelir sorusu sıkça sorulan sorulardan biri olmuş durumda.
ABD'DE SON KARARLAR İLE RESESYON KORKUSU SARMIŞ DURUMDA
Özellikle ABD kaynaklı veriler ve gelen açıklamalar resesyona doğru ilerleyişin seslerini çıkarmaya başlamış durumda. Gerçi uzun süredir belirsizliğin sürdüğü ABD'de gelen veriler hiç iç açıcı değil. Enflasyon, perakende satışlar, işsizlik verileri yakından takip edilen ABD'de resesyon ile ilgili yeni bir tanım gelmişti. ABD yaşananlar resesyon olarak görülmüyor, FED tarafından yapılan açıklamalar da bu yansıyor. Diğer taraftan faiz artışlarını sürdürüleceği vurgulanıyor. Amaç ise enflasyonu düşürme gayretleri olarak açıklanıyor. Pek çok ekonomist ise "kalıcı halde enflasyon düşürülmesi oldukça zor olacak ABD için" görüşlerini ifade ediyor.RESESYON NEDİR, HANGİ ANLAMA GELİYOR?
Global piyasalarda ekonomi ile yakından ilgilenenler için Resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumları olarak adlandırılmaktadır. Anlaşılır bir dille Resesyon, Ekonomide durgunluk anlamına gelmektedir.RESESYON NASIL OLUŞUR?
- - Ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi,
- - Kişibaşına düşen milli gelirin durağan ve gerileyen haline dönüşmesi,
- - İşsizliğin artması,
- - Ekonomik faaliyetlerin duraklaması ve gerilemesi,
- - Üretim faaliyetlerinin düşmesi, gibi sonuçla ülkelerin resesyona girmelerindeki en temel sebepleri oluşturur.