Emlak Haberleri
03 Eylül 2016 - 16:28
Yapılandırma için red cevabı alan tüketici ne yapmalı?
Emlak Haberleri
03 Eylül 2016 - 16:28
Konut kredisi kullananlar, kredi yapılandırması yapmak isteyenler bu habere dikkat! Ne yapmanız gerek, banka kredi yapılanma başvurusuna red cevabı verirse ne olur? TÜSODER Başkanı Rıdvan Yıldız ve Hatice Kolçak merak edilen sorulara cevap verdi.
Konut kampanyaları ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da faizleri indirin demesiyle bankalar kredi faiz oranlarını Ağustos ayı itibari ile düşürmeye başladı.
Yaşanan süreçte ekonomiye can suyu olması amacıyla bankaların düşürdüğü konut kredi faiz oranlarından sadece yeni konut alanlar faydalabiliyor. Eski kredisi olanlar daha önceki yıllarda düşen faiz oranlarından faydalanmak için yapılandırma yapabiliyor olmalarına rağmen bu defa yapılandırma için gelenlere bankalar olumsuz cevap verdi.
Eski kredi kullanlar yapılandırma noktasında neler yapabilirler?
Tüketici Sorunları Derneği yaptığı açıklamada eski kredi kullananların yapılandırma sürecinde bankadan red cevabı almalarıyla birlikte oluşan mağduriyetlerini tüketici mahkemesine taşıyabileceklerini söyledi. Derneğin facebook sayfasında yapılan canlı yayında konuşan Tüketici Sorunları Derneği Başkanı (TÜSODER) Rıdvan Yıldız ve Emlak Komisyonu Başkanı ve Başkan Yardımcısı Hatice Kolçak, derneğe son zamanlarda bu konuda çok fazla şikayet geldiğini söyledi. Eski kredi kullanan tüketicilerin nasıl bir yol izlemesi konusunda yayında tüketiciye bilgi verildi.
Eski kredi kullananlar önce yapılandırma için yazılı dilekçe versinler
Facebook canlı yayında sorularıda cevaplayan Rıdvan Yıldız ve Hatice Kolçak “ Eski kredi kullanan tüketici yapılandırma için önce bankaya yazılı bir dilekçe ile başvuracaklar. …… tarihinde kullandığım ……… kredimin düşen faiz oranlarından yapılandırmasını ve yeni bir ödeme planı çıkarılmasını talep ettiklerini bu yazılı dilekçede bildirecekler. Bankadan gelen yazılı red cevabı ile tüketici mahkemesine başvuru yapabilecekler.” açıklamalarını yaptılar.
Rıdvan Yıldız, Yaşanan olağanüstü durumda yeni düzenlemeler için çıkarılan Kanun Hükmünde Kararların olduğunu bu durum içinde tüketicileri hukuki olarak korumak için yeni KHK ile koruma getirelebileceğini söyledi.
TÜSODER Başkanı Rıdvan Yıldız, “ Kredi yapılandırması için çift taraflı mutabat olması lazım. Yapılandırmada tüketici ve bankanın birlikte onayının olması gerekiyor. Oysa bu sefer bankalar rıza göstermedği için eski kredi kullananlar yapılandırma yapamıyor. Açıkçası kredi sözleşmesi yapanlar sözleşmelerini incelesinler. Eğer değişken faizli konut kredisi kullanmışlarsa düşen oranlardan otomatikman faydalanacaklardır. Sabit faizli kredi kullanımında ise bankanında yeni faiz oranlarına göre yapılandırmaya onay vermesi gerekiyor. Hassas dönemden geçtiğimiz bu günlerde ekonomiyi canlandırmak için, konut sektöründeki kampanyalarda inşaatçılar karlarından taviz veriyorken en fazla kazanan finans sektörü olan bankalarında kredi yapılandırma noktasında karlarından fadakarlık yapması gerekiyor.” dedi.
EDİTÖR

EmlakPencerem.com kurucu ortağı, ekonomi, gayrimenkul ve kripto varlıklar ile Blockchain teknolojileri konusunda deneyim sahibi. 2008 yılından bu...
İlginizi Çekebilir