Borsa İstanbul'da, Bankalar ve şirketler maliyetlern daha düşük olması nedeniyle bedelsiz sermaye artırımı, ihraç yöntemiyle para topluyor. SPK, son bülteninde 13 şirketin ihraç, bedelsiz sermaye artışını onaylamıştı.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), son yayımladığı bültenle, 13 şirketin tahvil ve finansman bonosu ihracına onay verdiğini duyurdu. Bilindiği üzere, banka ve şirketler yatırımını finanse etmek ya da işletme giderlerini karşılamak için piyasadan borçlanmaya gidiyor. İhtiyacı olan parayı SPK onayı ile piyasadan kolayca topluyor.
Sermaye piyasalarından para toplamak bankalardan kredi almaktan daha düşük maliyetli olduğu için şirketler borçlanma aracı tahvil ya da finansman bonosunu ihraç etmeyi tercih edebiliyor
“Bu hafta bankalar haricinde en yüksek tahvil ihracında şirketler öne çıktı. Bilinmeli ki sermaye piyasaları zaten şirketlerin fon temin ettiği bir alandır. Bunu iki yollar yaparlar. Birincisi bedelli sermaye artırımına giderek. İkincisi tahvil ihraç ederek. Yatırımcılar ortak olarak ya da borç vererek kazanç elde ederler.”
Onaylanan borçlanma araçlarının nominal ihraç tavanı toplamda yaklaşık 77 milyar TL üzerinde gerçekleşti. SPK tarafından onaylanan ve ihraç tavanı toplamı 77 Milyar üzerinde olan bu tutarın 64 milyar TL tutarı ise dev bankalara ait olduğu görülüyor. Kalan 13 milyar TL’si Borsa'da işlem gören diğer şirketlerin borçlanma araçları olarak dikkat çekiyor.
Tahvil ihraç eden şirketler arasında öne çıkanlardan bazıları ise şöyle;
Türk Telekom 5 milyar TL, Türk Tuborg 2,5 milyar TL ve MLP Sağlık 1,5 milyar TL’ye kadar tahvil ihraç edecek. Üç şirketin ihraç edeceği tahvilin nominal tutarı toplamda 9 milyar TL. Sanko Pazarlama, Halk Gayrimenkul ve Vakıf Gayrimenkul’e de SPK tarafından bedelsiz sermaye artırımı onayı çıkan bankaların iştiraki olan GYO'lar oldu.
