İstanbul'dan Edirne Kapıkule hattına uzanan demiryolu projesi kapsamında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna ilişkin önemli gelişme yaşandı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi’nin koordinasyonunda ve TCDD Genel Müdürlüğü kontrollüğü altında inşası yapılacak Halkalı – Kapıkule Demiryolu Projesi tamamlandığında, başta yolcu olmak üzere, ticari yük taşımacılığındada kullanılacak. Söz konusu proje kapsamında, İstanbul İli Halkalı İstasyonu’ndan başlayan ve Edirne İli Kapıkule İstasyonu’nda sonlanan yaklaşık 229 km, elektrikli, çift hatlı ve 200 km/saat tasarım hızına sahip demiryolu hattı yapılacak.
Planlanan demiryolu hattının; yaklaşık 73 km’lik kısmı İstanbul, yaklaşık 40 km’lik kısmı Tekirdağ, yaklaşık 62 km’lik kısmı Kırklareli ve yaklaşık 54 km’lik kısmı Edirne İli sınırları içerisinden geçecektir.
Proje konusu demiryolu hattı ve yardımcı yapıların projelendirme çalışmalarının tamamlanmasına müteakip 3 yıllık inşaat süreci ile sonuçlandırılması planlanmaktadır.
Yapılması planlanan projenin Halkalı–Ispartakule istasyonu arasında kalan kısmı TCDD’nin öz kaynakları tarafından projelendirilerek inşaatı yapılacaktır. Geri kalan kısımlar ele alındığında ise Ispartakule–Çerkezköy arasındaki kısım için gerekli finansman ulusal fonlardan, Çerkezköy–Kapıkule arasında kalan kısmın ise Avrupa Birliği hibesiyle eş-finansman altında yapılması planlanmaktadır.
Demiryolu yatırımlarında alt yapının ekonomik ömrü, üst yapı ve işletim sistemleri ekonomik ömründen oldukça uzun bir süreç olmaktadır. Bu geçerliliği ülkemizin mevcut demiryolu ağında görmek mümkündür. Mevcut demiryolu ağının önemli bir bölümü Cumhuriyetin kuruluş dönemleri ile bunu takip eden planlı kalkınma dönemlerinde gerçekleştirilmiş olmasına karşın üst yapının değişik tarihlerdeki yenilenmeleri ile hizmet verdiğini söylemek mümkündür. İnşaat teknolojisindeki gelişmeler doğrultusunda iyi bir bakım planı ile günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilecek yüksek standartlı bir demiryolu alt yapısının ekonomik ömrünün üst yapısını oluşturan ray, travers, işletim sistemlerinin (elektrifikasyon ve sinyalizasyon sistemleri) ekonomik ömründen daha uzun olacaktır.
Projenin ekonomik ömrü 30 yıl olarak öngörülmektedir. Bakım ve onarım çalışmaları neticesinde bu kullanım süresi daha da uzayacaktır.
Halkalı–Kapıkule Demiryolu Projesi yaklaşık 229 km uzunluğunda, çift hatlı ve elektrikli bir demiryolu hattı olacaktır. Planlanan demiryolu hattının; yaklaşık 73 km’lik kısmı İstanbul, yaklaşık 40 km’lik kısmı Tekirdağ, yaklaşık 62 km’lik kısmı Kırklareli ve yaklaşık 54 km’lik kısmı Edirne İli sınırları içerisinden geçecektir
Emlak Haberleri
18 Ağustos 2016 - 07:54
Halkalı – Kapıkule Demiryolu Projesi güzergahı ve ayrıntıları belli oldu
Emlak Haberleri
18 Ağustos 2016 - 07:54
Halkalı ile Kapıkule arasında yapımı planlanan Demiryolu hattı projesi kapsamında flaş gelişme yaşanıyor. Projede ÇED kararı ve İDK toplantısı yapılacak.
EDİTÖR

EmlakPencerem.com kurucu ortağı, ekonomi, gayrimenkul ve kripto varlıklar ile Blockchain teknolojileri konusunda deneyim sahibi. 2008 yılından bu...
İlginizi Çekebilir