• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Emlak Haberleri
  • Konut Projeleri
  • Konut Kredisi
  • TOKİ
  • Ekonomi
  • Emlak Rehberi Kimdir Nedir KİPTAŞ Konut Haberleri Yapı Sektörü Kentsel Dönüşüm Deprem AVM
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Emlak Gündem
  3. Binaların Enerji Kimlik Belgesi alabilmesi için bu şart
Emlak Gündem
19 Kasım 2013 - 11:24

Binaların Enerji Kimlik Belgesi alabilmesi için bu şart

Enerji Verimliliği Stratejisi hedefine göre, Binaların Enerji Kimlik Belgesi alabilmesi için en az “C Sınıfı” olması şart

Emlak Gündem
19 Kasım 2013 - 11:24
Yorumlar
2 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Binaların Enerji Kimlik Belgesi alabilmesi için bu şart

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Enerji Kimlik Belgesi bulunmayan binaların satışının zorlaşacağı söylemiyle ilgili görüşlerini dile getiren Eva Gayrimenkul Değerleme Direktörü Özhan Yurtseven; “2007 yılında yayınlanan "Enerji Verimliliği Kanunu" ve 2008 yılında yayınlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" ile yeni yapılan binalar 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi almaya başladı. Mevcut binalara ise, 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu getirildi. Bu tarihe kadar, yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketlerine başvurarak kimliklerimizi almamız gerekecek” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’deki enerji dostu eski ve yeni binaların, ticari olanlarla birlikte 120 bin civarında olduğunu belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Direktörü Özhan Yurtseven, bu binalardan sadece 5 bininin Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olduğuna vurgu yapıyor. Enerji Verimliliği Stratejisi hedefine göre 2023 yılına kadar mevcut binaların tamamına yakınının en az “C Sınıfı” Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması gerektiğine değinen Yurtseven, bu konuda alınacak çok yol olduğunu söylüyor.

Binaların Enerji Kimlik Belgesi alabilmesi için en az “C Sınıfı” olması şart

Yurtseven, yeni binalara Yapı Kullanma İzin Belgesi verilirken en az “C Sınıfı” Enerji Kimlik Belgesi şartı arandığını belirtiyor. A’dan G’ye kadar sınıflandırılan kimlik belgelerinde, A sınıfının enerji tüketimi açısından iyi, G sınıfının ise oldukça kötü durumda olduğunu gösterdiğini belirten Yurtseven, uzmanlar veya projecilerin binaların metrekare başına düşen tüketim miktarı ve karbondioksit salınımını hesaplayarak, sınıflandırma yaptığını söylüyor.

Yurtseven, mevcut yapılarda da yönetmeliğin Enerji Kimlik Belgesi almayı zorunlu kıldığını, ancak binada iyileştirmeyle ilgili şimdilik bir zorunluluk olmadığını ifade ediyor. G Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş bir yapı için, düzenleyen şirketin C Sınıfı belge için neler yapılması gerektiğini, işin maliyetini ve bu maliyetin ne kadar sürede geri döneceğini söyleyeceğini belirten Yurtseven, bina sahiplerinin bu iyileştirmeyi yapmak istemezlerse şu an için bir zorunluluklarının olmadığını söylüyor.

2017 yılından sonra tüm binalarda alım-satım ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi’nin ibrazı zorunlu olacak

2017 yılından sonra tüm bina alım-satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesi ibrazının zorunlu olacağını vurgulayan Yurtseven son olarak; “Herkes aldığı yapının Enerji Sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecek. Ayrıca bu tarihe kadar enerji kimlik belgesi almayan binaların kimlikleri olmadığı tapularda görülecek. Bu nedenle de enerjiyi savuran ve çevreye zarar veren bu binaların satışı zorlaşacak. Beklenti enerji sınıfı yüksek olan binalara olan talebi artırmak yönünde. Henüz yolun başındayız. Yeni binalar zaten C sınıfı belgeye sahip olacak, peki mevcut binalar için ne yapacağız? Henüz 5 bin adet bina bu seviyeyi yakalamış. Bir an önce hızımızı almamız gerekli. Sonuç olarak 2017 de iyi ya da kötü Enerji Kimlik Belgeniz mutlaka olmalı” dedi.

Haber : Emlak Pencerem

EDİTÖR
Hakan.A
Hakan.A
EmlakPencerem.com kurucu ortağı, ekonomi, gayrimenkul ve kripto varlıklar ile Blockchain teknolojileri konusunda deneyim sahibi. 2008 yılından bu...
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Mart Sonu Konut Kredisi Faizleri Ne Durumda?
Mart Sonu Konut Kredisi Faizleri Ne Durumda?
İstanbul Pendik'te İmar Planı Düzenlemesi
İstanbul Pendik'te İmar Planı Düzenlemesi
Mahall Bomonti İzmir'den Yeni Yıl Kampanyası
Mahall Bomonti İzmir'den Yeni Yıl Kampanyası
Tüketici Fiyat Endeksi aylık yüzde 0,38 arttı
Tüketici Fiyat Endeksi aylık yüzde 0,38 arttı
Son Haberler
Sakarya TOKİ 400 arsa kura çekilişi sonuçları isim listesi sorgulama listesi yayınlandı
Sakarya TOKİ 400 arsa kura çekilişi sonuçları isim listesi sorgulama...
Sivas TOKİ 600 arsa için kuralar çekildi, sonuçları açıklandı
Sivas TOKİ 600 arsa için kuralar çekildi, sonuçları açıklandı
Manisa TOKİ 400 arsa kura sonuçları isimleri açıklandı
Manisa TOKİ 400 arsa kura sonuçları isimleri açıklandı
Kütahya TOKİ 1000 arsa kura sonuçları isim listesi sorgulama ekranı
Kütahya TOKİ 1000 arsa kura sonuçları isim listesi sorgulama ekranı
Cer Loft ikinci etabı satışa çıktı
Cer Loft ikinci etabı satışa çıktı
Fikirtepe gündemi yoğun, Babaoğlu Fikirtepe halkını uyardı!
Fikirtepe gündemi yoğun, Babaoğlu Fikirtepe halkını uyardı!

Ana Sayfa
Emlak Haberleri
Konut Projeleri
Konut Kredisi
TOKİ
Ekonomi
Emlak Rehberi
Kimdir Nedir
KİPTAŞ
Konut Haberleri
Yapı Sektörü
Kentsel Dönüşüm
Deprem
AVM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Hava Durumu
  • Deprem
  • Ekonomi
  • Emlak Haberleri
  • Emlak Magazin
  • Emlak Rehberi
  • Güncel
  • Kentsel Dönüşüm
  • Kimdir Nedir
  • Konut Kredisi
  • Konut Projeleri
  • TOKİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizdeki yazı , fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Copyright © EP Medya 2008 Tüm hakları saklıdır. İstanbul / Türkiye

Yazılım: Tumeva Bilişim